Hogyan fogyasszunk kevesebb üzemanyagot?

Pár jótanács, hogy mérsékeljük autónk fogyasztását. Bár többek számára már jól ismertek az alábbi trükkök, mégis időről időre felmerülnek kérdésként.

Általános szabályok (minden fajta motorral ellátott gépjárműre igazak):

- az autó mind a 4 gumiját érdemes megemelni 0,3 bar-ral (bátrabbak/gyakrolottabbak emelhetik többel is, de az már a vezetési biztonság rovására mehet!) (elérhető spórolás:3-5%) 0,2 barral kevesebb guminyomás » » 1%-kal nő a fogyasztás, 10%-kal csökken a gumi élettartama, 0,4 barral kevesebb guminyomás » » 2%-kal nő a fogyasztás; 30%-kal csökken a gumi élettartama; 0,6 barral kevesebb guminyomás » » 4%-kal nő a fogyasztás, 45%-kal csökken a gumi élettartama

- érdemes a gyártó által az autóra előírt legkeskenyebb gumival járni (akinek a fogyasztás a lényeg, úgysem kanyarsebesség rekordokat akar megdönteni) (általában elérhető spórolás:6-8%)

- érdemes továbbá direkt olyan mintázatú gumit vásárolni ami üzemanyag takarékos (elérhető spórolás:4-6%)

- ha a felnink formája és csavarok nagyon kilógnak egy síkból, akkor érdemes sík formájú dísztárcsát használni, ez csökkenti a légellenálást és a turbulenciákat.(elérhető spórolás:kb. 0,5%)

- minél könnyebb felnit érdemes használni (nem mindig könnyebbek az alufelnik, így csak a mérés lehet a megfelelő megoldás)

- a lehetőségekhez mérten mindig a legnagyobb sebességi fokozatot használjuk, ha sebességet tartunk (illetve ha enyhén lassítunk, vagy enyhén gyorsítunk). (kb. az alapjárat felett 600-800 fordulattal már jó)

- a járművek alapjáraton történő huzamosabb idejű járatása netto veszteség, mert csak a motor életben tartása miatt jár. Ezen fogyasztás értékét járműve válogatja, de kb. óránként 0,5-3liter benzint is elfogyaszt egy átlagos személygépjármű. Ezért ahol lehet, a motort állítsuk le. Az egy tévhit, hogy a motor beindításához sokkal több üzemanyag kell, mint a járatáshoz. Már régi motoroknál is bebizonyosodott, hogy 5-10 másodpercnél hosszabb időre érdemes a motort leállítani. Ezért indult az a kezdeményezés ami pár helyen itthon is látható, hogy a piros lámpa mellett van egy motor ki és motor be lámpa is.
A modern autók motorjait még ennél rövidebb időre is érdemes leállítani, ezt bizonyítják a mostanában széleskörben elterjedő start-stop rendszerek amik nem újkeletűek, hiszen az 1980-as években is készültek ilyen járművek, csak nem terjedtek el. (elérhető spórolás városban akár:10-20%)

- egy veszélyes de annál hasznosabb módszer a szélárnyékban autózás.(drafting) Bizonyításul itt egy kép:
Látható, hogy akár 40%-al is csökkenhet a fogyasztás. De minél közelebb vagyunk az előttünk haladó gépjárműhöz annyival nő a baleset kockázata is, így érdemes valami aranyközép utat találni. A teszt elkövetői a minimum 20 méteres követési távolságot ajánlják és itt még több mint 20%-os megtakarításunk lehet.

- régebbi autóknál a nem megfelelő gyújtás beállítás akár 30-40%-os fogyasztás növekedést okozhat. A mai járműveknél ilyen nem lehetséges. A modern járműveknél úgynevezett eco-chip tuning révén lehet a gyártási szórásból és az adott földrajzi helyzettől függen még 5-10% fogyasztáscsökkenést a motorból kihozni.

- csupán a nem megfelelő elektródhézag miatt 2-3%-al nőhet az üzamanyag fogyasztás

- egy rosszul beszabályozott porlasztó akár 25-35% többlet fogyasztást is okozhat régebbi autóknál. Modernebb autóknál az injektor rendszer elállítódása, vagy leginkább előforduló hibaként a lambda szonda tönkremenetele okozhat hasonló mértékű többlet fogyasztást. A modern járműveknél úgynevezett eco-chip tuning révén lehet a gyártási szórásból és az adott földrajzi helyzettől függen még 5-10% fogyasztáscsökkenést a motorból kihozni.

- másik módszer még az autó leültetése. Ez veszélyt nem annyira okoz, ellenben a légellenállás drasztikusan csökken. Német vizsgálatok kimutatták, hogy akár 20%-al is csökkenhet a jármű fogyasztása egy közepes ültetés hatására. A képen látható autó csak az ültetésre jó példa, ellenben a légellenállását jócskán növeli a tetőcsomagtartóval és azon a kacatokkal. Ha egy mód van rá érdemes a cuccokat a csomagtartóba tenni.

- régebbi autóknál további eredményeket lehet elérni a motor mai modern benzinhez való átalakításával. A megoldás lényege a kompresszió növelés. Ahogyan a képen is látszik, akár 10-20% fogyasztás csökkenés is elérhető ezzel a módszerrel, miközben a motor teljesítménye még ennél is nagyobb 15-25%-ban növekszik. Sajnos ez a módszer modern autóknál egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán és drágán valósítható meg.

- olyan járműveknél, ahol az erőfitogtatás jeleként erősen kidomborodó kerékjárati íveket tettek a járműre, ott egy kasztnissal érdemes ezeket leszedetni, mert ezek légellenállás növelő hatásuk elég nagy. Szintén jó megoldás még a gyárilag csak néhány autónál alkalmazott hátsó kerekek süllyesztése, ami nemcsak nagy mértékben csökkenti a légellenállást de véleményem szerint szép is tud lenni. (elérhető spórolás autópályán:8-14%)
Jó példa(1) Jó példa(2):
Rossz példa(1): Rossz példa(2):
Legoptimálisabb eset (példa):

- a kerekek mérete is csak okosan csereberélendő. Ha kisebb kereket teszünk fel, akkor a motor jobban fog pörögni, így többet fogyaszt nagyobb sebességeknél, bár csak városi használatban akár okozhat fogyasztás csökkenést is egy enyhén alulmotorizált járműnél. A túl nagy kerék ugyan csökkenti a motor forgását, így okozhat akár fogyasztás csökkenést is, de a motornak megerőltetőbb forgatni, így gyorsításoknál erőlködik a motor és így többlet fogyasztás is lehet a móka vége. Aki sokat megy autópályán, sík úton, nagyobb sebességgel és ezt a nagyobb sebességet sokszor tartva annak megérheti a nagy átmérőjű felni/kerék.

- még egy érdekes megoldás, nehezebb/nagyobb lendkerék beépítése a motorba. Ha van az adott járműből nagyobb motorizáltságú változat, akkor könnyen elképzelhető, hogy annak nehezebb a lendkereke. Az ilyen lendkereket könnyen át lehet szerelni a járgányra. Előnye: egyenletesebb és akár alacsonyabbra állított alapjárat (kevesebb üzemanyag), egyenletes sebesség mellett alacsonyabb fogyasztás, emelkedőn a lendkerék energiatároló képességének köszönhetően könnyebben megy fel a jármű az emelkedőre (erősebbnek érezzük), kevesebbet is fogyaszt. Alapjáratról és sokkal kissebb csúsztatással indítható az autó (üzemanyag takarékos is és kíméli a kuplungot is) Hátrányai: a nehezebb súlyt a motornak minden egyes fölpörgetésnél/gyorsításnál fel kell gyorsítania, ami energiát igényel, vagyis gyorsításnál nagyobb a gépjármű fogyasztása.

- nem mind1, az út minősége sem. Minél keményebb és simább egy út annál jobb eredményeket érhetünk el. De beszéljen a szavak helyett a grafikon:

- a keverék is nagyon sokat számít. Ha túl dús sokat is fogyaszt és nem megy, fullad. Ha túl kevés, szintén nő a fogyasztás (arra nem alkalmas járműnél) és szintén csökken a teljesítmény. Az ideálsi teljesítmény az kb. 0,85-0,9-es értéknél van. A fogyasztás pedig 1,1-es értéknél.

- kerüljük az autóra aggatott súlyos és légellenállás romboló kiegészítőket (antennák, szárnyak, tuning légterelők, plusz prizmák, stb.) (elérhető spórolás:10-15%)

- érdemes az autó gyártó által még megengedett legkönnyebb minőségi motorolaj (ahogy a váltóban, differenciálműben és hátsóhídban is hasznos az energiatakarékos, könnyűfolyású olaj) használata (nagyon kopott motornál, ez nem megoldható) (elérhető spórolás:6-8%)

- minél kevesebb elektromos fogyasztó minél rövidebb idejű használata. Egy átlagos autónál (100KW-os) ha a tompított lámpákat használjuk csak, akkor még részterhelésen is csak 0,4-0,8% körüli a többlet fogyasztása az autónak. Teljes terhelés közelébe még kevesebb a különbség. Ellenben, ha már a hátsó ablak fűtés és a klíma is megy plusz az ülésfűtés is, akkor már elérheti a többlet fogyasztás akár az 2-5%*-ot is

- megfelelő töltési rendszer is jó hatással lehet a fogyasztásra (az optimálishoz képesti eltérés az akár 0,2%-os többlet fogyasztást eredményezhet)

- minél kevesebb felesleges súlyt cipeljünk (ami nem kell folyamatosan, szedjük ki a kocsiból) (elérhető spórolás:kb. minden -20kg-onként 0,5%-os fogyasztáscsökkenés várható)

- rendszeresen használjuk a motorféket, ugyanis a mai autók 80%-a valamilyen módon lekapcsolja az üzemanyag-ellátó rendszert a motorról motorféküzemben! (így a fogyasztása az autónak 0!) Legjobb az 5., 6. sebességben. Itt kisebb a motorfék hatás, de ugyanúgy 0 a fogyasztás.

- bizonyos esetekben az előbb leírt motorfékes megoldás a legjobb (kíméli a féket és 0 a fogyasztás). Ez a módszer olyan esetben ideális, ha lassulnunk kell valamilyen szinten, vagy ha lejtőn megyünk lefelé. A másik módszer a kigurulás üresben, alapjáraton. Ez pedig akkor jó ha minél messzebre kell még eljutni, de nem kell gyorsítani és sebességet tartani is csak módjával. Ilyenkor a sebességünk közel változatlan és csak lassan változik lefelé, viszont csak az alapjárati fordulatszámhoz szükséges üzemanyag mennyiséget fogyasztjuk el, így az így megtett szakaszon az átlagfogyasztása egy járműnek elérheti akár a 0,5-1,5liter/100km-t. Ami jó eredménynek mondható.

- ne hagyjuk, hogy az autóból, alulról lelógjanak, kilógjanak alkatrészek (légellenállás növelő) (pl. lelógó, félig leszakadt kipufogó, oldalra kilógó sárhányó, lelógó terelő lemezek, stb.) (elérhető spórolás:10-15%)

- Ne melegítse álló helyzetben a motort! A modern autókkal még a legnagyobb télben is közvetlenül a motor beindítását követően útnak indulhat. Ha a motort ekkor nem pörgeti rögtön magas fordulatszám-tartományokig, nem csupán a környezet terhelését, hanem autója üzemanyag-fogyasztását is jelentősen visszafoghatja. Már azzal is üzemanyagot takarít meg, ha biztonsági övét még a motor beindítása előtt bekapcsolja.

- Már rövid megállások során is állítsa le a motort! Aki például lezárt vasúti sorompók előtt, vagy akár a legrövidebb megállások során is leállítja a motort, nem csupán a környezetet, hanem pénztárcáját is nagyban kíméli. Egyes városokban kiegészítő lámpák jelzik, meddig tart még a piros fázis. A túl gyakori indítások következtében tönkremenő önindítótól való félelmek teljességgel alaptalanok, e technikákat ma már több tízezer indítási folyamatra méretezik. Várakozásnál állítsa le a motort. Ha álló helyzetben jár az autó, akkor fogyaszt a legtöbbet. A korszerű motorok a (meleg) indításkor ugyan az alapjárati üzemanyagmennyiség négy-nyolcszorosát fecskendezik be, de a motor 2-3 fordulat alatt eléri az alapjárati fordulatszámot. Az indításhoz felhasznált üzemanyagmennyiség tehát durván másfél másodpercnyi alapjáratnak felel meg, s ha ehhez az indítómotor által felhasznált elektromos energia miatt nagyvonalúan hozzácsapunk még egyszer ennyit, akkor is kijelenthetjük: három másodpercnél hosszabb állásidőnél már jól jártunk. Még dugóban is. Az indítómotort pont erre tervezték, így ne féljen, nem fog elromlani a sok indítózástól. A modern motoroknál az indításhoz szükséges üzemanyag mennyisége minimális.

- Városban oltsa le a lámpát. Városon kívül, és amikor az időjárás megköveteli kapcsoljuk fel autónk tompított fényszóróját. Ám, ha lakott területen belül közlekedünk és a napszak, illetve az időjárás megengedi, bátran oltsuk le a tompítottat, vagy kapcsoljuk be csupán a helyzetjelzőt, hisz a fényszórók komoly energiafogyasztók. Figyeljük meg, hogy az autó alapjárata mennyivel esik vissza egy pillanatra majd nő meg, ha bekapcsoljuk a fogyasztókat. Ködlámpát, ködzárófényt csak akkor használjon, ha köd van, ezeknek a legmagasabb az energiaszükségletük, így ne csodálkozzon, ha a rendőrségi csekk mellett még legalább 2-3 százalékkal megnő kocsijának fogyasztása.

- Tervezze meg előre milyen útvonalon fog haladni, így elkerülhető/csökkenthető a dugóban elpazarolt üzemanyag, illetve elkerülhet a kerülő út, vagy eltévedés miatt többlet kilométerek miatti fogyasztástöbblet

- Tervezze az egy napon belüli autós útjait minnél közelebb egymáshoz, így az autó motorja nem hül ki és ezáltal kevesebbet fogyaszt

- A fényszórókat érdemes Xenonra lecserélni, vagy LED-esre (vigyázat! A xenon/LED rendszer jogilag nem minden autóba építhető be!!!), ugyanis a xenon rednszer kb. 30-40%-al kevesebbet fogyaszt, a LED rendszer pedig még ennél is kevesebbet, kb. 70-85%-al. Érdemes továbbá az összes fénykibocsátó izzót LED-re cserélni, mert ezek fogyasztása is töredéke a normál izzókénak (motortér, utastér, csomagtér, műszerfal, tolató lámpa, fék lámpa, stb).

- próbáljunk minél kisebb magasságú, extráktól mentes ablaktörlőt beszerezni, vagy minél inkább szélárnyékba állítani (a szélvédő legaljára állítani)


- megfelelő állapotú légszűrő (egy eltömődött légszűrő akár 10-15%-al is növelheti az olyan járművek fogyasztását, amelyeik nincsenek légtömegmérővel és lambdaszondával ellátva, vagy ha ezek meghibásodtak)

- A fékek és a kerék csapágyak állapota is döntő befolyosáló. Ha berágnak a csapágyak, akkor többlet fogyasztás léphet fel. Ha a fékek valahol kicsit befognak, akkor is jelentős többletfogyasztás képzelhető el.

- A futómű és a lengéscsillapítók beállítása is fontos. Rossz beállítás esetén a gumikra extra terhelés hárul és ezt az extra terhelést a fogyasztásban és a gumikopásban is meg kell fizetnünk...

- megfelelő állapotú olaj és benzinszűrő

- ha létezik az adott járműből szervo nélküli kormánymű, akkor arra ki lehet cserélni
- A kocsi alját műanyaggal leburkolni (légellenállás csökkentő)
- fojtások csökkentése kipufogó és szívó oldalon (pl. nagyobb légszűrőház + szűrő, így a szűrés minősége nem romlik, de a fojtása csökken), utána hozzá chip tuning
- egy kapcsolót köthetünk a generátor gerjesztő vezetéke elé, így bármikor kedvünkre ki-be kapcsolhatjuk a generátor működését
- megfelelő oktánszámú, nem túladalékolt üzemanyag

- 230 vagy 12V-os fűtőelemmel fölfűthetjük a hűtővízet, így a motor előbb éri el az üzemi hőmérsékletét (előny: kevesebb fogyasztás, hosszabb motorélettartam)

- kerüljük a "nagy gáz, nagy fék üzemmódot"

- az újkorukban helyesen bejáratott járművek az élettartamuk akatt átlagosan 5%-al jobb fogyasztásúak, mint a nem szakszerűen bejáratott társaik

- körültekintően, előre gondolkozva vezessünk, így megkímélhetjük magunkat a hirtelen fékezésektől, és ezáltal üzemanyagot takarítunk meg.

- mindig próbáljunk meg több autónyival előre nézni és gondolkozni. Így például egy pirosra váltó lámpát előbb észre veszünk és máris megkezdhetjük a motorfékes üzemben való oda gurulást. Ennek persze az ellenkezője igaz, ha látjuk, hogy a gyalogosoknak villog a lámpája, akkor jól helyezkedve még átérhetünk zöldön, így nem kell megállnunk és indulásunkkal sok energiát felemésztenünk újból, ugyanis jelentős energiát emészt fel a kocsinak a saját súlyának a felgyorsítása.

- sajnos a klímáról is részlegesen vagy teljesen le kell mondanunk, ha minden deci üzemanyag számít.
Ha mégsem tennénk így, akkor pár tippet tartsunk be:

- ha beülünk egy forró vagy meleg kocsiba, ne kapcsoljuk be rögtön a klímát. Előtte az autó ablakai által hűtsük az utasteret közel külső hőmérsékletre és csak ezután kapcsoljuk rá a klímát.
Karburátoros autók:

- Ha van szivató, azt csak nagyon hidegben használni, mihamarabb visszatolni alaphelyzetbe.
- kerülni a hirtelen gázreakciót, főleg teljes gáznál (extra üzemanyagot fecskendez a porlasztóba)
- érdemes mindig gyorsan elérni (akár 3/4 gáz is megengedett) a kívánt sebességet (esetleg pár kilométerrel többet), majd enyhén visszaengedett gázpedállal visszaesni az eredetileg kinézett sebességre és azt minél hosszabb ideig tartani.
- ha valamilyen közlekedési körülmény miatt egyik sebességben kihúzattuk a kocsit, nyugodtan kihagyhatunk 1-2 sebességfokozatot, és rögtön felválhatunk magasabb fokozatba.
- kis gázt mindig csak akkor adjunk, ha finoman lassítunk, vagy ha sebességet tartunk
- lehetőleg kerüljük a magasabb fordulatszám tartományokat
- visszaváltani csak akkor kell, ha a fordulat már a toló üzemi lekapcsolás szintje alá esett (nincs motorfék)
- érdemes minél gyorsabban letudni a váltási procedúrát (kuplung be, sebesség váltás, kuplung ki), mert amíg váltunk, addig sem hasznosul a motor által elégetett energia.

- Ha az autó automata váltós, akkor érdemes hosszabb várakozások során kivenni üresbe!
- Ha az autó automata váltós, akkor érdemes a váltót rákényszeríteni egy magasabb fokozatba (BKV sofőrök jól ismerik a trükköt) A lényege, hogy a kívánt sebesség fölé gyorsítunk kicsit, majd visszább engedett gázpedállal beállunk az eredetileg megcélzott sebességre. Ha jól csináljuk, az automata váltó egyel magasabb sebességben fog maradni a hiszterézises sebességgörbe programjának köszönhetően.

Injektoros autók:

- érdemes mindig gyorsan elérni a kívánt sebességet (esetleg pár kilométerrel többet), majd enyhén visszaengedett gázpedállal visszaesni az eredetileg kinézett sebességre és azt minél hosszabb ideig tartani. Kerülni kell a teljes terhelést. Itt is kb. a 3/4 vagy kicsit nagyobb gáz a megfelelő. Érdemes 1/2 gáztól folyamatosan lejjebb nyomni kicsit több mint 3/4-ig)
- ha valamilyen közlekedési körülmény miatt egyik sebességben kihúzattuk a kocsit, nyugodtan kihagyhatunk 1-2 sebességfokozatot, és rögtön felválhatunk magasabb fokozatba.
- kis gázt mindig csak akkor adjunk, ha finoman lassítunk, vagy ha sebességet tartunk
- lehetőleg kerüljük a magasabb fordulatszám tartományokat (a legmegfelelőbb kb. a 2000RPM körüli tartomány)
- visszaváltani csak akkor kell, ha a fordulat már a toló üzemi lekapcsolás szintje alá esett (nincs motorfék)
- érdemes minél gyorsabban letudni a váltási procedúrát (kuplung be, sebesség váltás, kuplung ki), mert amíg váltunk, addig sem hasznosul a motor által elégetett energia.

- Ha az autó automata váltós, akkor érdemes hosszabb várakozások során kivenni üresbe!
- Ha az autó automata váltós, akkor érdemes a váltót rákényszeríteni egy magasabb fokozatba (BKV sofőrök jól ismerik a trükköt) A lényege, hogy a kívánt sebesség fölé gyorsítunk kicsit, majd visszább engedett gázpedállal beállunk az eredetileg megcélzott sebességre. Ha jól csináljuk, az automata váltó egyel magasabb sebességben fog maradni a hiszterézises sebességgörbe programjának köszönhetően.

Dízel autók:

Mivel teljesen más elven működik a keverékképzése a dízel autóknak sokkal könnyebben megjegyezhetők az alap összefüggések, nincsenek gázpedál trükkök.
- itt is érvényes, hogy minél kisebb fordulaton érdemes menni (de azért alapjárat felett pár száz RPM-mel!)
- a gáz pedál állása közel egyenes arányban van a fogyasztással (mivel itt nincs fojtószelep) Vagyis miután elértük a kívánt sebességet érdemes kis gázpedál állással tartani.
- dízelnél nyugodtan gyorsíthatunk kisebb gázpedálállással

- Ha az autó automata váltós, akkor érdemes hosszabb várakozások során kivenni üresbe!
- Ha az autó automata váltós, akkor érdemes a váltót rákényszeríteni egy magasabb fokozatba (BKV sofőrök jól ismerik a trükköt) A lényege, hogy a kívánt sebesség fölé gyorsítunk kicsit, majd visszább engedett gázpedállal beállunk az eredetileg megcélzott sebességre. Ha jól csináljuk, az automata váltó egyel magasabb sebességben fog maradni a hiszterézises sebességgörbe programjának köszönhetően.

Most sokan azt mondják, hogy ez úgy hülyeség ahogy van, mert ha ezt a sok "%"-ot mind összeadjuk akkor az autó már nem fogyasztani fogja az üzemanyagot, hanem termelni. Ez igaz is lenne, ha összeadnánk az értékeket. De sajnos ez nem ilyen egyszerű. Az egyik dolog, hogy némelyik érték fogyasztás csökkenés mértékét adja meg, a másik esetben pedig a fogyasztás növekedés mértékét adja meg. Másik dolog amire rá kell vílágítani, hogy egyes módszerek hatásossága semmit nem ér autópályán (jó példa erre a motor leállítása). Más módszerek meg semmit nem érnek városban (jó példa erre a sok légellenálás csökkentő módszer). Harmadik probléma, pedig, hogy az egyik változtatás hatással van a másikra. Vagyis ha már eleve egy kamion mögött állunk (csökkent a légellenállásunk), akkor a többi légellenállás csökkentő módszer hatásfoka kevésbé tud érvényesülni. Tehát csak speciális átlagolási módszerrel lehet érdemben megközelíteni a várható csökkenést.

Bármilyen kérdés esetén, esetleg tanács, javítás céljából a billzzzenator kukac gmail pont kom címen lehet elérni.

Vissza
000webhost logo
<